Πνεύμα και Τέχνη Παναγιώτα Μπλέτα Δημήτρης Δεσποτάκης Τα γλυπτά του Παρθενώνα ΕΝΑΤΗ

Εκπομπή ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ, με καλεσμένο τον εξαιρετικό ποιητή Δημήτρη Δεσποτάκη.
Το θέμα της εκπομπής μας είναι : ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΠΟΙΗΣΗ
Υπάρχουν περισσότερα αγάλματα του Λόρδου Βύρωνα στην Ελλάδα απ’ ότι στη Βρετανία σχολίασε το 2012 ο κωμικός, παρουσιαστής, συγγραφέας Στίβεν Φράι στα πλαίσια της συζήτησης που οργάνωσε η Intelligence Squared σχετικά με την επιστροφή ή όχι των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Η συζήτηση επισφραγίσθηκε με την σαφή του θέση υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων , καθώς και με ψήφισμα των Βρετανών πολιτών με 384 ψήφους υπέρ της επιστροφής, και 214 κατά. Γεγονός που φανερώνει, ότι οι Βρετανοί επιθυμούν να αποδοθεί το δίκαιο, άσχετα αν η χώρα τους δεν το πράττει.
Ο μεγάλος φιλέλληνας ποιητής Λόρδος Βύρωνας, μέσα από το σχετικό του ποίημα «Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ», εκφράζει την αγανάκτησή του για την κλοπή των μαρμάρων του Παρθενώνα από τον λόρδο , στην προσπάθεια του να αποκαταστήσει την τιμή της χώρας του.
Ο δικός μας νεότερος ποιητής Δημήτρης Δεσποτάκης θα βραβευθεί με διεθνές λογοτεχνικό βραβείο στην Αργεντινή για το ποιητικό του πόνημα «Εν Ουρανοίς τη Ξανθή Ημέρα…», που επιχειρεί… μια χειρουργική τομή στην σκοτεινή προσωπικότητα του Έλγιν, σε αντιδιαστολή με το μεγαλείο της ελληνικής σοφίας που αποδίδεται μέσα από την θεά Αθηνά.
Ο Δημήτρης Δεσποτάκης αναλαμβάνει να συνεχίσει επάξια την ποίηση του Μπάυρον και να μας δώσει εικόνα για την τραγική κατάληξη του Έλγιν. Το γράφημα της ψυχής του Έλγιν, μέσα από την κλοπή των μαρμάρων, καταγράφεται αριστουργηματικά μέσα από την ποίηση του Δημήτρη και μας δίνει μαθήματα περί ηθικής διάκρισης του δικαίου.
Δημήτρη σε ευχαριστούμε που αποτυπώνεις τόσο εύστοχα το δίκαιο. Σε ευχαριστούμε που τιμάς την ταυτότητα σου ως Έλλην, με το έργο σου και κατ΄επέκταση όλους εμάς τους υπόλοιπους Έλληνες…
Και εμείς ας ευχηθούμε ότι η Ελλάδα θα δικαιωθεί κάποια στιγμή και τα μάρμαρα θα επιστρέψουν στον τόπο τους…
Σας ευχαριστώ!
ΕΝΑΤΗ Εναλλακτική Τηλεόραση
https://enalatv.wordpress.com/
enatiwebtv.gr
Παραγωγή: Σταύρος Λαμπρόπουλος
Ρεπορτάζ, παρουσίαση: Παναγιώτα Μπλέτα

Επιμέλεια: Αγγελική Μαυροδάκου-Μαυροειδή

Advertisement

2 σκέψεις σχετικά με το “Πνεύμα και Τέχνη Παναγιώτα Μπλέτα Δημήτρης Δεσποτάκης Τα γλυπτά του Παρθενώνα ΕΝΑΤΗ”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s