Καλώς τον Σεπτέμβρη

 

ENATH SEPT

 

Ο Σεπτέμβρης είναι ο ένατος μήνας του έτους και ο πρώτος του Φθινοπώρου.

Το όνομα του πήρε από το Λατινικό  septum που σημαίνει επτά, μιας και  ήταν ο έβδομος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου. Αφιερωμένος στον τρύγο των σταφυλιών κατά κανόνα, ονομάζεται και τρυγητής. Ο τρύγος των αμπελιών και η δημιουργία του κρασιού είναι άλλωστε,μια πανάρχαια διαδικασία.

Οι αρχαίοι Έλληνες ασχολήθηκαν με την οινοποιία  τουλάχιστον από το 1700 π.Χ. Οι παλαιότερες γραπτές μαρτυρίες για το κρασί, προέρχονται από την Παλαιά διαθήκη, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια του Ομήρου.Παρά το ότι είναι ο μήνας που φέρνει το Φθινόπωρο συνήθως επικρατεί καλοκαιρία τον Σεπτέμβρη,  έτσι συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε τις ακρογυαλιές και πλέον είναι γνωστό πως για πολλούς, τα μπάνια του Σεπτέμβρη είναι τα καλύτερα! Λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς, και της ταυτόχρονης λήξης των διακοπών για τους εργαζόμενους τον Σεπτέμβρη σύμφωνα με τον λαό πάει «ο κάθε  κατεργάρης  στον πάγκο του».

Επειδή όμως ως λαός είμαστε λιγουλάκι ατίθασοι, δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν τον γλυκό Σεπτέμβρη για τις διακοπές και εν γένει την αναψυχή τους. Έτσι κατά την διάρκεια του, πραγματοποιούνται πολλές πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, θρησκευτικές λόγω της εορτής του Τιμίου Σταυρού  και άλλες εκδηλώσεις.

Επίσης στις 23 Σεπτεμβρίου  συμβαίνει η φθινοπωρινή ισημερία όπου η μέρα είναι πλέον ίση με τη νύχτα (ισχύει για το βόρειο ιμησφαίριο).Στις περιόδους των εναλλαγών από τη μια εποχή στην άλλη.. από την αρχαιότητα ως σήμερα  όλοι ανεξαιρέτως οι λαοί προς τιμή του Ήλιου, διεξάγουν περίφημες  γιορτές.

 Ας τον καλοδεχτούμε λοιπόν και ας του τραγουδήσουμε..Όπως βλέπετε πάντα θα έχουμε λόγους για να γιορτάζουμε, αρκεί να μάθουμε να  τους αναγνωρίζουμε!!!

Ευχόμαστε καλό μήνα σε  όλους!!!

http://www.youtube.com/watch?v=GDHokYyehsM

Ένας μικρός Σεπτέμβρης βάζει τα κλάμματα
που στο σχολειό τον πάνε να μάθει γράμματα
θέλει να παίξει ακόμα με τ’άστρα τ’ ουρανού
πριν έρθουν πρωτοβρόχια και συννεφιές στο νου
πρωτάκι, σχολιαρούδι, του κλέβουν το τραγούδι,
του κλέβουν το τραγούδι…

ΕΝΑΤΗ Εναλλακτική Τηλεόραση

 Σύνταξη: Αγγελική Μαυροδάκου Μαυροειδή

 

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s