ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ- ΑΡΙΣΤΟΛΥΚΕΙΟ- ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ – ΕΝΑΤΗ Εναλλακτίκη Τηλεόραση

«Άνθρωπος που θυσιάζει την ελευθερία του για την ασφάλεια, δεν είναι άξιος ούτε της ελευθερίας αλλά ούτε και της ασφάλειας…»
Τάδε έφη Αριστοτέλης.
Πόσο επίκαιρο μήνυμα στην εποχή που ζούμε…
Μαζί μας σε αυτή την εκπομπή ο Σταμάτης Γεωργούλης, διακεκριμένος δικηγόρος-διεθνολόγος, αλλά και λάτρης της φιλοσοφίας.
Μαζί του θα περιηγηθούμε στο Λύκειο του Αριστοτέλη που ο ίδιος ονομάζει Αριστολύκειο.


Σε ένα χώρο πίσω από την οδό Ρηγίλλης, οι επισκέπτεςμπορούν να περιηγηθούν στον εξαιρετικά σημαντικό αυτό αρχαιολογικό χώρο, απολαμβάνοντας τμήματα της παλαίστρας του γυμνασίου από τη φάση των ρωμαϊκών χρόνων, δύο υπόκαυστων δεξαμενών (φρεατίου και πηγαδιού), των λουτρών, του Εφηβείου-Διδασκαλείου (αίθουσα διδασκαλίας), του Κονιστηρίου (κονίστρα αγώνων ή μικρή παλαίστρα), του ελαιοθεσίου (όπου οι αθλητές αλείφονταν με λάδι) και της λεγόμενης Βιβλιοθήκης-Αναγνωστηρίου.
Στις παρυφές της αρχαίας Αθήνας, έξω από τα τείχη και την πύλη του Διοχάρους τοποθετείται η σχολή του Αριστοτέλους, το Λύκειο (335 π.Χ.), ένα από τα τρία αρχαιότερα γυμνάσια της πόλης, μαζί με αυτό της Ακαδήμειας και του Κυνοσάργους. Όπως μαρτυρείται από αρχαίους συγγραφείς (Πλούταρχος, Στράβων, Παυσανίας), το Λύκειο αποτελούσε μία ιδιαίτερα εκτεταμένη, κατάφυτη, περιοχή ανάμεσα σε δύο ποτάμια, τον Ηριδανό, προς βορρά, και τον Ιλισό, προς νότο, δίπλα στο ιερό του Λυκείου Απόλλωνος και του Ηρακλή Παγκράτους. Σε αυτή την ειδυλλιακή ζώνη, με τα άφθονα νερά, εξασκούνταν οι Aθηναίοι οπλίτες και έφηβοι, εκπληρώνοντας τα στρατιωτικά τους καθήκοντα.

Αυτός είναι ο χώρος όπου δίδαξε λοιπόν ο πολυδιάστατος φιλόσοφος Αριστοτέλης, ο οποίος διακρινόταν για τη ρεαλιστική του σκέψη. Το έργο του, που θεωρείται ως η εξέλιξη της ελληνικής φιλοσοφίας, χρησιμοποιείται ως τις μέρες μας σαν ένα είδος γενικού εγχειρίδιου γνώσης.

ΕΝΑΤΗ Εναλλακτική Τηλεόραση
https://enalatv.wordpress.com/
enatiwebtv.gr
Ρεπορτάζ-Παρουσίαση: Παναγιώτα Μπλέτα
Επιμέλεια: Αγγελική Μαυροδάκου-Μαυροειδή
Παραγωγή: Σταύρος Λαμπρόπουλος

Κράτα το

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s