Στην σιωπή του τώρα, της στιγμής, σιγά σιγά άρχισαν όλα να μιλούν.

Δυανύοντας τον τελευταίο μήνα αυτής της χρονιάς, αναγκαζόμαστε να ξεφεύγουμε λίγο από το εδώ και το τώρα που ζούμε, χάριν της ανασκόπησης ή του απολογισμού που συνηθίζουμε οι άνθρωποι να κάνουμε στην λήξη ή την ολοκλήρωση της χρονιάς, μιας περιόδου, μιας δράσης ή εργασίας μας.

A.M.DSC_4563

Έτσι πιθανά εκτός από το καθημερινό ή όποιο άλλο πρόγραμμα μας, να έχουμε και ένα επιπλέον φορτίο αυτές τις μέρες, σχετικά με την διερεύνηση της επίτευξης ή της μη επίτευξης των όσων είχαμε οραμαστεί, είχαμε θελήσει ή είχαμε επιβάλλει ως απαραίτητα στον προγραμματισμό μας για τη χρονιά που πέρασε, σε διάφορα επίπεδα όπως οικονομικά, σχέσεις, κοινωνική ή όποια άλλη  καταξίωση -αναγνώριση ή άλλη φιλοδοξία. Μια διαδικασία που  συνήθως διεκπεραιώνεται ανάμεσα στην εργασία, τις φροντίδες της καθημερινότητας, αλλά και αυτές που αφορούν την κουραστική συνήθως προετοιμασία ώστε να γιοτάσουμε πάση θυσία με τυμπανοκρουσίες και διάφορα άλλα ευφάνταστα περιττά μπιχλιμπίδια τα Χριστούγεννα-Ηλιούγεννα  και τον ερχομό του νέου έτους… όπου θα βάλουμε νέους στόχους και πάει λέγοντας…

Ευτυχώς  αυτή τη φορά έκανα την υπέρβαση, κινήθηκα εκτός πρωτοκόλλου… Έτσι αυτές τις μέρες εναλλακτικά επέλεξα να επισκεφθώ  οικείους  τόπους με τους οποίους έχω εξακριβώσει σύνδεση και προσπάθησα αντί  της ανασκόπησης για τη χρονιά που πέρασε, να αφουγκραστώ τη σιωπή.

ENATH DSC_4583

 

Όταν μέσω της σιωπής δώσουμε την ευκαιρία σε άλλες αισθήσεις και ενέργειες να εκφραστούν, τότε θα το κάνουν. Εκεί στην σιωπή του τώρα, της στιγμής, σιγά σιγά άρχισαν όλα να μιλούν ..η βλάστηση, οι πέτρες, τα ερείπια,  ο μεταγενέστερος πρόχειρος ναός της Ζωοδόχου Πηγής, η θάλασσα, το θαλασσοπούλι, όλα κάτι είχαν να πουν. Χωρίς να δίνουν σημασία  αν κάποιος ακούει, αν κάποιος ή κάτι γίνεται αποδέκτης του μηνύματος, όλα ψυθίριζαν αλήθειες και  μηνύματα από το παρελθόν, μιλούσαν για όσα συμβαίνουν και μας διαφεύγουν σήμερα, αλλά και  για πολλά απο όσα πρόκειται να συμβούν . Εκεί στην ησυχία της πλάσης, πέρα από την ηχητική ή όποια άλλη ρύπανση τελικά βλέπεις καλύτερα, ακούς καλύτερα, αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τα όσα σε αφορούν. Ό,τι εσύ μπορείς να μετουσιώσεις σε οφέλιμη βιωματική γνώση,  ό,τι εσύ μπορείς να διακρίνεις με τα μάτια, τις ασθήσεις ή την ψυχή σου.

ENATH DSC_4567

A.M.DSC_4578

Ίσως ένα τυπικό παράδειγμα να βοηθήσει στην κατανόηση του τι εννοώ. Τα ερείπια λοιπόν που αντικρύσαμε προσπαθούν να μας δείξουν  άγνωστες πτυχές  της ύπαρξης τους. Με την πρώτη ματιά – λήψη δεν φανερώνουν καμιά άλλη πληροφορία,πέραν του εναπομείναντος σχηματισμού τους…  μόλις όμως νιώσεις πως έχουν κάτι να σου πουν και παρατηρήσεις καλύτερα την υπόσταση τους, ανακαλύπτεις σε ότι έχει απομείνει από το επίχρισμα, τα μηνύματα που είναι χαραγμένα για τα  δικά σου μάτια εκεί, περιμένοντας σε  για πολλούς αιώνες..

ΕΝΑΤΗJPG

ENATH DSC_4581

ENATH DSC_4630

Όχι δεν ανακαλύψαμε τίποταμε τη λογική, ούτε με την ακαδημαϊκή επίκτητη γνώση, αυτές δεν τις πήραμε μαζί, τους δώσαμε ρεπό. Δεν χρειαζόντουσαν για να επικοινωνήσουμε δια της σιωπής με την νόηση. Τα μάτια  και οι λοιπές αισθήσεις κάνουν και μόνα τους άριστη δουλειά, οι πιο εξασκημένοι ας ενεργοποιήσουν τη διάισθηση, αυτή είναι ικανή να μας οδηγήσει στο καταλληλότερο για εμάς τοπίο .

A.M.DSC_4559

Αν αφεθείς στις αισθήσεις σου ανακαλύπτεις πως όλα έχουν σημασία, ακόμα και η διαδρομή, το δάσος, το ανύπαρκτο μονοπάτι, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεις συνειδητά μέρος του τόπου έστω και για μια στιγμή, η αναγνώριση και ο σεβασμός προς ότι συνυπάρχει, όσα θα σου αποκαλύψει το φως του ήλιου, όσα θα σου κρύψει το σούρουπο και η ανθρώπινη παρέμβαση. Όλα είναι εκεί, αλλά αξαρτάται από τον επισκέπτη και την πρόθεση του  τι θα αναγνωρίσει ή  θα γνωρίσει. Επειδή απλά σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από την βούλησή μας, αν η παρουσία μας ή η παραμονή μας σε ένα χώρο ή μια συνθήκη σε δεδομένο ή διαρκές χρονικό στίγμα,θα έχει θετικό ουδέτερο ή αρνητικό αποτέλεσμα.

Η πρόταση μου λίγο πριν λήξει αυτή η χρονιά είναι να σταματήσουμε για λίγο ό,τι κάνουμε. Να παραβλέψουμε και την συνηθισμένη ανασκόπηση της χρονιάς.  Να διαλέξουμε μια μέρα όπου δεν θα κάνουμε τίποτα απ αυτά που συνηθίζουμε καθημερινά να κάνουμε, δεν θα σκεφτούμε τίποτα, αλλά θα μείνουμε σε σιωπηλή παρατήρηση. Όλα χρήζουν παρατήρησης, ο εαυτός μας αρχικά, η φύση γύρω μας στη συνέχεια, οι συνάνθρωποι μας, τα έργα μας, το πριν, το τώρα…Όσο τα παρατηρούμε είμαι σίγουρη, τόσο θα τα βλέπουμε όλα γύρω μας διαφορετικά απ ότι τα νομίζαμε και τόσο πιο πολλά θα έχουν να μας πουν ή να μας συμβουλέψουν ως προς τις επιλογές και την ευζωία μας..

A.M.DSC_4614

Ακόμα κι αν δεν καταλήξουμε σε σαφή μηνύματα θα  έχουμε την δυνατότητα ανεπηρέαστα αφού θα έχουμε τουλάχιστον καταφέρει να σταματήσουμε τη σκέψη, να διακρίνουμε βάση του συναισθήματος, τι είναι ή δεν είναι κατάλληλο για εμάς. Τι συνηχεί με την εσωτερική μας αλήθεια, τι μας βοηθά να εξελισσόμαστε αρμονικά.

Εφόσον αφορμή για το μοίρασμα αυτό έιναι η ολοκλήρωση του τρέχοντος έτους, λίγο πριν τη δύση του, κλείνω θετικά ευχόμενη για όλα τα επόμενα…

Αρμονική  συνέχεια εις τους αιώνες συν άνθρωποι.

ΕΝΑΤΗ Εναλλακτική Τηλεόραση
https://enalatv.wordpress.com/
enatiwebtv.gr
Σύνταξη- Φωτογραφία: Αγγελική Μαυροδάκου Μαυροειδή

 

 

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s