5 Μαϊου: Παγκόσμια ημέρα άσθματος

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος καθιερώθηκε το 1998 από την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα», με τη συνδρομή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για να ενημερώσει την κοινή γνώμη για την ευρέως διαδεδομένη ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και να… βελτιώσει τις μεθόδους θεραπείας του.
Περί τους 300.000 Έλληνες ασθενείς με άσθμα θα «εορτάσουν» στις 5 Μαΐου την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος είναι αφιερωμένη στην πιο σοβαρή μορφή της νόσου, το Σοβαρό Άσθμα, το οποίο –ευτυχώς- αφορά μικρό αριθμό ασθενών, αλλά όπως μαρτυρά το όνομά του έχει βαρύ αντίκτυπο στη ζωή τους.
Άσθμα είναι χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος, η οποία προκαλεί παροδική στένωση των βρόγχων, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται δύσπνοια. Όι πάσχοντες από άσθμα μπορούν να εξασφαλίσουν μία φυσιολογική ζωή και να παραμείνουν δραστήρια άτομα, εάν μάθουν τι πρέπει να κάνουν για να ελέγχουν την πάθησή τους. Ζωντανό παράδειγμα αποτελεί η Αθανασία Τσουμελέκα, που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο βάδην στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μία εντυπωσιακή αύξηση της συχνότητας παγκοσμίως και κυρίως στις «Δυτικού» τύπου κοινωνίες. Πάνω από το 10% των παιδιών πάσχει από άσθμα και περίπου 5-7% των ενηλίκων. Οι λόγοι της αύξησης της συχνότητας δεν είναι απόλυτα γνωστοί, αλλά είναι βέβαιο ότι εμπλέκονται ο τρόπος ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες, καθώς και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Το κόστος της νόσου αυξάνει δραματικά σε οικονομικό επίπεδο (περισσότερο από 22 δις ΕΥΡΩ για την Ευρώπη, με μέσο όρο 850 Ευρώ ανά ασθενή). Το έμμεσο κόστος (απώλειες εργατοωρών, απουσίες από το σχολείο κλπ) δεν μπορεί να υπολογισθεί επαρκώς. Σημαντική όμως είναι η επιβάρυνση στη ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς και στη ψυχοκοινωνική εξέλιξη των ασθματικών παιδιών.

Screenshot

Τα συμπτώματα:

Εξετάσεις για τη διάγνωση του άσθματος
Η διάγνωση του άσθματος μπορεί να γίνει με βάση το τυπικό ιστορικό και τα συμπτώματα του ασθενούς, αλλά και με την ανταπόκριση στην κατάλληλη θεραπεία από το γιατρό.
Συχνά, ωστόσο, χρειαζόμαστε επιπλέον εξετάσεις που θα μας βοηθήσουν στη διάγνωση του άσθματος. Ο γιατρός σου μπορεί να σου προτείνει κάποιες από τις παρακάτω:
Σπιρομέτρηση:
Στην εξέταση αυτή ο γιατρός σου θα σου ζητήσει να φυσήξεις με όλη σας τη δύναμη μέσα σε ένα ειδικό μηχάνημα που λέγεται σπιρόμετρο και θα μετρήσει τη λειτουργία των πνευμόνων σου και την απόφραξη των αεραγωγών.
Ο γιατρός σου μπορεί να σου χορηγήσει και ένα εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό φάρμακο (που ανοίγει τους βρόγχους) για να δει την αναστρεψιμότητα της απόφραξης, ώστε να τεκμηριώσει τη διάγνωση του άσθματος.
Ο θεραπευτικός στόχος για τον ασθματικό ασθενή είναι ο έλεγχος της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή ο ασθενής θα πρέπει να ζει φυσιολογικά και να μην εμφανίζει συμπτώματα ή παροξύνσεις.
Το άσθμα είναι μια χρόνια νόσος και άρα χρειάζεται μια χρόνια θεραπεία, που ονομάζεται ρυθμιστική θεραπεία.
Ιστοσελίδα για τους Έλληνες ασθενείς με άσθμα

Η ιστοσελίδα http://www.myasthma.gr   έχει δημιουργηθεί από γιατρούς – μέλη της ομάδας άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας που έχουν μεγάλη εμπειρία στο άσθμα σε όλα τα επίπεδα της φροντίδας του. Στόχος είναι η παροχή έγκυρων πληροφοριών για τη νόσο στους ασθενείς και τους συγγενείς τους, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να στείλουν τις απορίες τους και να πάρουν έγκυρες κατευθύνσεις από ειδικούς ανώνυμα.

Της
Αθανασίας Ι. Χρισταρά
Ιατρού-Πνευμονολόγου

ΕΝΑΤΗ Εναλλακτική Τηλεόραση

enalatv.wordpress.com

enatiwebtv.gr

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s