Καλωσόρισες Νοέμβρη!

Έφτασε ο Νοέμβρης! Ο προτελευταίος μήνας για το  έτος.  Αν και ο Νοέμβρης φημίζεται για τις μικρές μέρες και τις μεγάλες νύχτες  του, εμείς τον υποδεχόμαστε ως έναν λαμπερό μήνα, και ευγνωμονούμε για το φως και τα δώρα του. Άλλωστε ήδη μας χαμογέλασε με την ηλιόλουστη καλημέρα κατά την άφιξη του!

ΕΝΑΤΗ  Νοεμβρης

Τα δώρα που λέγαμε, θα σπέυσουμε να τα συλλέξουμε από τους ελαιώνες που μας περιμένουν με τον πολύτιμο καρπό τους, αλλά και από την προετοιμασία της μάνας γης, η οποία τον Νοέμβρη υποδέχεται τους σπόρους  των σιτηρών και των όσπριων που μας θρέφουν όλο το χρόνο.

Επίσης  θα κατέβουμε στο κελάρι και θα γευτούμε το φετινό κρασί που ήδη έχει ωριμάσει και μας περιμένει να κεραστούμε.

Αλλά παρά τις όσες ασχολίες και την μικρή διάρκεια της ημέρας,τον Νοέμβρη θα γλεντήσουμε και θα χαρούμε τους εορτασμούς των τόσων φίλων που γιορτάζουν μέσα στο  πλούσιο εορτολόγιο του, όπου τις περισσότερες μέρες του μήνα έχουμε και μια ξεχωριστή εορτή.

Ενδεικτικά την 1η Νοεμβρίου γιορτάζουν οι Αγ. Άνάργυροι-Κοσμάς και Δαμιανός, στις 3 ο Αη Γιώργης, στις 8 οι Ταξιάρχες  Μιχαήλ και Γαβριήλ καθώς και η Πολεμική μας Αεροπορία, της οποίας οι Ταξιάρχες είναι προστάτες, στις 9 ο Άγιος Νεκτάριος, στις 10 ο Άγιος Σωσίπατρος ο οποίος είναι γνωστότερος στην Κέρκυρα, στις 11 ο Άγιος Μηνάς, στις 13 ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, στις 14 είναι του Αγίου Φιλίππου, στις 15 ξεκινά η σαρακοστή των Χριστουγέννων, στις 16 γιορτάζει ο Άγιος Ματθαίος,στις 19 ο Βαρλαάμ, στις 21  γιορτάζουμε τα εισόδια της Θεοτόκου, στις 25 την Αγία Αικατερίνη, στις 26 τον Στυλιανό και τέλος στις 30 τον Άγιο Ανδρέα.

Βέβαια τον Νοέμβρη έχουμε και κάποιες εθνικού τύπου «εορτές», τις οποίες πολλοί απο έμάς έχουν ήδη απαξιώσει. Μιλώ για την επέτειο του Πολυτεχνείου, στις 17, όπου πραγματικά κάποιοι  ακόμα επιμένουν να εορτάζουν την αποκατάσταση της δημοκρατίας, δίχως να αναλογιζόμαστε αν όντως έγινε ποτέ τέτοιου είδους αποκατάσταση ή αν έχουμε σήμερα  δημοκρατία, ώστε να την εορτάζουμε.

Επίσης την 25η του μήνα την έχουμε αφιερώσει στην Εθνική αντίσταση, την αντίσταση δηλαδή  που πρόβαλλαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της κατοχής του 40 εναντίον των κατακτητών, μέσω των αντάρτικων οργανώσεων είτε στα βουνά, είτε στις πόλεις για την απελευθέρωση της χώρας. Συμμεριζόμενοι βέβαια την σημερινή κατάσταση της χώρας, θα έπρεπε να μιλούμε για την αντίσταση που καλούμαστε να οργανώσουμε ενάντια στις σημερινές κατακτητικές δυνάμεις, παρά να καμωνόμαστε πως εορτάζουμε και τιμούμε τους τότε αγωνιστές, για την τότε απελευθέρωσή μας.

Κατά τ άλλα ο Νοέμβρης είναι ο τελευταίος μήνας του Φθινοπώρου και άρα φέρνει βροχές και τα κρύα του χειμώνα, όμως μας προετοιμάζει και για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, επιδιώκοντας να φέρει θέρμη στις καρδιές μας!

Όπως και να έχει εμείς καλοσωρίζουμε τον πλούσιο σε όλα του Νοέμβρη, ευχόμαστε καλό μήνα σε όλους και κάθε καλό στο πλήθος των εορταζόντων!

ΕΝΑΤΗ Εναλλακτική Τηλεόραση

Επιμέλεια- σύνταξη: Αγγελική Μαυροδάκου Μαυροειδή.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s