Κρητική Μουσική Παράδοση

Αυτήν την φορά,  θα ήθελα να κάνουμε ένα ταξίδι στη μουσική μας παράδοση. Συγκεκριμένα..

lyralaouto

«Αναφορά στην ιδιαίτερη… Κρητική  μουσική παράδοση.»
Από αναπαραστάσεις στα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και από τα αρχαία κείμενα, μας αποκαλύπτεται πως στην Κρήτη η μουσική καλλιέργεια είχε ξεχωριστή θέση από την αρχαιότητα.
Για αυτή μιλούν ο Πλάτωνας στους «Νόμους» και στον «Μίνωα», ο «Ευριπίδης» στους «Κρήτες», ο «Σοφοκλής» στον «Δαίδαλο», ο Ηρόδοτος στην «Ιστορία» του, ο Αριστοτέλης, ο Ισοκράτης, ο Θουκυδίδης, ο Πλούταρχος, ο Διόδωρος Σικελιώτης, ο Στράβων και άλλοι, που όλοι τους θαυμάζουν τον προελληνικό Μινωικό πολιτισμό.
Δημιουργήθηκε στα προϊστορικά χρόνια κι όπως διατηρήθηκε ή εξελίχθηκε ως  σήμερα είναι η αρχαιοπρεπέστερη και γνησιότερη ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή μουσική.
Ο Αιμιλιανός («ποικίλη ιστορία») αναφέρει ότι «οι Κρήτες τους παίδας μανθάνειν τους νόμους εκέλευον μετά τινος μελωδίας, ίνα εκ της μουσικής ψυχαγωγούνται και ευκολώτερον τη μνήμη διαλαμβάνουσιν…» δηλ. οι Κρήτες έδιναν εντολή τα παιδιά να μαθαίνουν τους νόμους με τη συνοδεία κάποιας μελωδίας, αφενός για να ψυχαγωγούνται με τη μουσική και αφετέρου για να εντυπώνουν (τους νόμους) καλύτερα στη μνήμη.

Η αρχαία κιθάρα δεν ήταν αγαπητή στην Κρήτη, αλλά παιζόταν η αρχαία λύρα, όπως φαίνεται από αναπαραστάσεις σε γραφές, τοιχογραφίες, σφραγίδες κ.ά.
Άλλα μουσικά όργανα που με  ενδιαφέρον συμμετέχουν στην Κρητική μουσική παράδοση είναι το λαούτο, και κατά περιοχές το βιολί.Παλαιότερα υπήραν και άλλα όργανα όπως το μπουλγαρί ή μπουλγκαρί, είδος ταμπουρά το  ποιμενικό θιαμπόλι, είδος φλογέρας, η μαντούρα, είδος κλαρινέτου, και η ασκομαντούρα ή ασκομπαντούρα, κρητική παραλλαγή του άσκαυλου.

Οι μελετητές της σύγχρονης Κρητικής μουσικής έχουν διαπιστώσει τις επιδράσεις από πολύ παλιές παραδόσεις, ακόμη και από τη βυζαντινή μουσική.
 Η Κρητική μουσική, σε αντίθεση με τη δημοτική παράδοση άλλων περιοχών της Ελλάδας, εξακολουθεί να είναι ζωντανή και να εμπλουτίζεται.
Έτσι έχουν ήδη καταγραφεί και κρητικά τραγούδια που αναφέρονται σε πολύ πρόσφατα ιστορικά γεγονότα.

Αυτή η ζωντάνια οφείλεται στους ίδιους τους Κρητικούς, οι οποίοι συνέχισαν όπως και οι αρχαίοι προγόνοι τους να δίνουν ξεχωριστή θέση στην μουσική καλλιέργεια. Ακόμα καλύτερα θα έλεγα ότι λατρεύουν την μουσική

.malev

Τα νέα παιδιά εξακολουθούν και σήμερα να χορεύουν τους χορούς της Κρήτης, να τραγουδούν τις μαντινάδες της,να δημιουργούν, να μαθαίνουν τα μουσικά όργανα γεγονός που οφείλεται κυρίως στη δύναμη της ψυχής το μεράκι και την ιδιοσυγκρασία των Κρητικών όπου κι αν βρίσκονται.

Επιμέλεια κειμένου: 
Αγγελική  Μαυροδάκου Μαυροειδή

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s